piątek, 9 marca 2018

Warzywna zupa z cielęciną


To było tak…no zupa dzisiaj musi być! Ale jaka…chodzenie po sklepie, oglądanie, zaglądanie…masakra! No i do domu powrót z niczym :P A tu takie bogactwo warzyw! No to zaszaleliśmy ;)








Składniki

  • 250 g mielonej cielęciny
  • 1 duża marchew
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g brukselki
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1/2 szt brokułu
  • 4 szt zielonych szparagów
  • 2 pełne łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • koperek
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną marchew, seler, ziemniaki (duża kostka), smażymy kilka minut i zalewamy gorącym bulionem.
      Następnie dodajemy oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół) oraz groszek.
      Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy po 10 min razem z pokrojonymi szparagami, gotujemy jeszcze 5 min.
      Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Hartujemy wywarem z zupy, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy (kilka minut na małym ogniu), nie gotujemy.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz