piątek, marca 09, 2018

Tarta bananowa z kremem patissiere

Tarta bananowa,banany,krem śmietanowy,kremówka

Zapraszam na wypasioną mocno kakaową tartę,napchaną mnóstwem kremu i słodkimi bananami.

Spód na tartę:
  • 225 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • jajko (małe)
  • 3 łyżki kakao
  • 70 g cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę i kakao przesiać.Zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.  1 godzinę.Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.Kulę ciasta umieścić między papierami (można lekko obsypać mąką aby się nie przykleiło) i rozwałkować na szerokość blachy do tarty.Zdjąć jeden arkusz papieru a ciasto przełożyć na blachę papierem do góry,zdjąć arkusz i wylepić formę.Nadmiar ciasta odciąć nożem.Schłodzić w lodówce przez ok.30 minut.
Ciasto podziurkować widelcem,całość przykryć folią aluminiową (razem z bokami) a na dno wyłożyć obciążenie np: groch,fasolę,ryż.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180º C) i piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Tartę piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą blachę lub jak u mnie,na drugą prostokątną tartę o średnicy 35x12 cm.

Krem patissiere:
  • 900 ml mleka
  • laska wanilii
  • 9 żółtek
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 30 ml likieru

W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii i samą laską.Doprawić do wrzenia i wyciągnąć laskę wanilii i odstawić.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty.Pastę wlać do ugotowanego mleka i dobrze wymieszać wymieszać.Postawić na ogień i cały czas mieszając drewnianą łyżką gotować aż powstanie gęsty krem.Zdjąć z ognia i wmieszać likier.Ostudzić przykrywając folią spożywczą w taki sposób by dotykała kremu.

Krem śmietanowy:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie,jakby krem miał za lekką konsystencję)
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami.Serek mascarpone wymieszać i dodać do śmietanki,delikatnie połączyć.
Dodatki:
  • 3-4 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 50-100 g czekolady do dekoracji
Banany pokroić w krążki,przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.Poukładać na wystudzonej tarcie.Wystudzony krem patissiere wymieszać (żeby krem był lżejszy można dodać 330 ml kremówki,lekko ubitej) ,wyłożyć na banany.Na krem rozsmarować masę śmietanową i udekorować  czekoladą.Wstawić do lodówki.





6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Moim domownikom zanim pozwoliłam zjeść to języki im do d..... uciekały XD

      Usuń
  2. Ale pyszności! Z chęcią bym się wprosiła na kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio mam fazę na wszystkie ciasta z bananami, a to wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger