Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. 

Żurek wielkanocny możesz podać z ziemniakami, gotowanym jajkiem, czy też kromką razowego pieczywa. Do zupy w trakcie gotowania można tez dodać dodatkowo ząbek czosnku. Wszystko zależy od tego, czy lubisz żurek ostrzejszy, czy delikatniejszy. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Liczba porcji: około 2 litry zupy

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • przyprawa do żurku i barszczu białego lub przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; łyżeczka majeranku
  • 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej
  • 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 3 łyżki śmietanki 30 %

Żurek

Aby zrobić żurek wielkanocny należy ugotować wcześniej bulion warzywny. Ja gotuję go sobie dzień wcześniej i przelewam do dużego słoika lub miski. Wówczas w dniu szykowania żurku robię go już błyskawicznie. Bulion do żurku szykuję z kilku warzyw, bez dodatku ziół. Na tarce ścieram: kawałek bulwy selera, korzeń pietruszki, obraną marchew. Dodaję kawałek pora i zalewam 1,5 litra wody. Całość gotuję godzinę. Bulion przecedzam i po przestudzeniu odkładam do lodówki lub od razu używam do zrobienia żurku. 

Podstawą dobrego żurku jest zakwas żytni. Polecam skorzystać z mojego przepisu na zakwas na żurek. Zakwas szykuję z dużą ilością czosnku. Jest mocny, najlepszy do żurku tradycyjnego. Możesz też kupić gotowy zakwas w butelce.

Na zdjęciu 500 ml zakwasu dodatkowo wymieszanego z łyżką mąki żytniej typ. 2000.

Żurek wielkanocny, 1

Żurek wielkanocny

Skoro masz już wywar z warzyw oraz zakwas żytni, to zrobienie żurku zajmie Ci już tylko około 30 minut. Przygotuj sobie boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą. Boczek pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę podsuszaną pokrój w plasterki. Kiełbasę białą parzoną również pokrój w plasterki. Jeśli używasz kiełbasy białej surowej, najpierw podgotuj ją w wywarze warzywnym. Wystarczy około 3-4 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój w plasterki.

Żurek wielkanocny, 2

Boczek podsmażaj kilka minut na patelni. Dodaj też obie kiełbasy i smaż całość jeszcze do 4-5 minut. W tym samym czasie wywar warzywny wlej do średniego garnka. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj do zagotowania.
Żurek wielkanocny, 3

Całą zawartość patelni przełóż do gotującego się bulionu warzywnego. Zupę gotuj około 5 minut. 
Żurek wielkanocny, 4

Do zupy wlej kolejno cały zakwas na żurek. Zakwas trzeba wcześniej zamieszać, by przelać do zupy całą zawartość. Czasem do zakwasu dodaję dodatkowo łyżkę mąki żytniej typ. 2000. Dodaj również jedno opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego lub przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; łyżeczka majeranku. Przyprawę wsyp bezpośrednio do zupy. Zupę doprowadź do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania. 
Żurek wielkanocny, 5

Na koniec dodaj też 3 łyżki śmietanki słodkiej 30 %. Takiej śmietanki nie trzeba wcześniej zaprawiać. Jeśli wolisz użyć kwaśnej, wysokoprocentowej śmietany, to pamiętaj by do szklanki odlać trochę wrzącego żurku. Wywar wymieszaj ze śmietaną i ponownie wlej do żurku. Żurek zamieszaj i wyłącz.

Żurek wielkanocny możesz podać z polówkami jajek. Zobacz jak ugotować jajka na twardo. Możesz go też podać z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie. Smak żurku można też wzbogacić o tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Łyżkę chrzanu, czy czosnek dodaj wówczas po wlaniu do zupy zakwasu.

Żurek wielkanocny, 6

Bardzo dobra na Wielkanoc jest też zupa chrzanowa krem, którą również podaję z jajkiem na twardo. Jest pyszna 😋
Zachęcam też do skorzystania z przepisu na przepyszny żurek staropolski.
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (4135 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Żurek

Żurek jest moją ulubioną zupą wielkanocną. Gotuję go z wędzonym surowym boczkiem, białą kiełbasą i kiełbasą podsuszaną. Taki żurek wielkanocny na białej kiełbasie smakuje świętami. Żurek wielkanocny z chrzanem wybieram, gdy mam ochotę na odrobinę ostrzejszą wersję zupy. To mój najlepszy przepis na żurek na wędzonce. Koniecznie sprawdź też jak smakuje biała kiełbasa pieczona z dodatkiem fasoli i suszonych śliwek. Żurek wielkanocny jest prawdziwą polską tradycyjną potrawą świąteczną. Gotowany Żurek przed podaniem udekorowany jest jajkiem na twardo lub szynką, pokrojonym na plasterki. Żurek jest potrawą, która jest spożywana zarówno z okazji Wielkanocy, jak i Świąt Bożego Narodzenia. Jego przygotowanie w Polsce jest tradycyjnie związane z okresem poprzedzającym Wielkanoc. Żurek często pojawia się na stole podczas świątecznego śniadania.

Żurek wielkanocny przepisy

Żurek na zakwasie można podać na wiele sposobów. Najczęściej żurek podaję z gotowanym na twardo jajkiem. Żurek można też podać z ciemnym pieczywem, lub podać go w połówce wydrążonego bochenka chleba. Żurek z ziemniakami to również świetny pomysł. Zobacz też inne moje przepisy na dania na Wielkanoc. Uwielbiam gotować żurek na bazie zakwasu żytniego. Fantastyczny jest też barszcz biały, który gotuję już na bazie zakwasu z pszenicy. Żurek wielkanocny oraz barszcz zazwyczaj podaję z jajkami ugotowanymi na twardo. Bardzo fajnym pomysłem jest ugotowanie jajek przepiórczych. Jajka przepiórcze w żurku i wyglądają i smakują świetnie. Żurek wielkanocny z jajeczkami przepiórczymi będzie świetny dla dzieci. Gotując biały barszcz używam wyłącznie białej kiełbasy. Żurek to zupa do której dodaję zarówno kiełbasę białą, jak i klasyczną. Do tego jeszcze mój żurek składa się zwędzonego boczku. To bardzo sycąca i pyszna wersja na domowy żurek. 

Żurek przepisy

Żurek przepis, który jest u nas obowiązkowy nie tylko na Wielkanoc. To zwyczajnie bardzo smaczna i sycąca zupa. Żurek wielkanoc to podstawa. Oprócz tej zupy gotuję też czasem inne zupy np. z dodatkiem chrzanu. Ten przepis na żurek polecam jednak bardzo. to mój najlepszy żurek na zakwasie domowej roboty. Zapraszam też po przepisy na inne potrawy wielkanocne. Bardzo smaczna jest bowiem moja babka wielkanocna. A coś na wytrwanie, to np. pyszna i prosta sałatka na Wielkanoc. Żurek na Wielkanoc to podstawa. Nie oznacza to jednak, że żurek nie może być gotowany przez cały rok. Żurek to żupa, którą gotuję dość często, gdy robi się zimno. Tak naprawdę tylko w okresie wakacyjnym żurek nie pojawia się w mojej kuchni. Zapraszam zatem po fantastyczny, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny i życzę smacznego.