piątek, 9 marca 2018

Poduszkowiec

W końcu po długich przymiarkach mam i ja.
Ciasto poduszkowiec to szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto.
Długo się wahałam przed upieczeniem go bo miałam obawy czy ser nie opadnie.
Ale wyszło super.
Następnym razem dam więcej sera.

Inspiracją był przepis znaleziony w internecie.




3 duże jajka
3/4 szk cukru
1 i 1/4 szk mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka karobu
100 ml oleju
100 ml wody gazowanej

300 g półtłustego twarogu
1/2 budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szk cukru


Jajka ubić na puch z cukrem.
Potem dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i karobem i wymieszać.
Następnie dodać olej i wodę, wymieszać ciasto i przełożyć do blaszki o wymiarach 38 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Twaróg utrzeć z cukrem i budyniem oraz ekstraktem na gładką masę.\
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać ją na cieście robiąc kratkę.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec poduszkowca 40 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.