Babka waniliowo - kakaowa




Dzień dobry :-) Już piąteczek i propozycja ciasta na weekend :-) Dzisiaj babka waniliowo - kakaowa. Taka prosta, na szybko, ale bardzo smaczna. Podobną, tylko z dodatkiem kawy (babka cafe latte) robiłam kiedyś, tym razem syn chciał waniliowo - kakaową, więc była taka. Udanego piątku Wam życzę :-)

Keksówka: 12x30 cm

Składniki:

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka L
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej


1. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na puszystą masę, jasną masę. Dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy przez sitko z proszkiem i solą. Do masy dodajemy w dwóch partiach na przemiennie przesianą mąkę i mleko. 
2. Ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części. Do jednej, jasnej dodajemy esencję waniliową, do drugiej kakao i miksujemy do połączenia się składników (ja najpierw zmiksowałam część jasną, a potem ciemną). 
3 Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i niedbale wykładamy najpierw ciasto jasne, potem ciemnie i jasne. 
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Czy upieczone sprawdzamy patyczkiem :-) Po wystudzeniu możemy posypać babkę cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową :-) Smacznego :-)






17 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda, ostatnio robiłam taką babeczkę z capucino <3

    OdpowiedzUsuń
  2. prosto, pysznie i błyskawicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie taka bardziej mi pasuje niż z dodatkiem kawy :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja często kupuję taką w lokalnej, rodzinnej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię babkę. Piekę ją czasem tak po prostu na weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosta i smaczna babka, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm aż się marzy o kawałku do kawy....

    OdpowiedzUsuń
  8. Też lubię piec tę babkę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam taką babkę. Przypomina mi się dzieciństwo, to taki maminy specjał. :) Przepiękne zdjęcia, bardzo mi się podobają. Serdecznie pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna babeczka do herbaty:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Beti świetna babka :D też dzisiaj piekę!

    OdpowiedzUsuń
  12. super babka i od święta i na co dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeśli faktycznie jest to coś prostego to znaczy, że to coś dla mnie. :) Niestety wypieki są moją piętą achillesową, a bardzo lubię domowe ciasta... No i ubolewam wielce nad własnym nieudacznictwem w tym temacie. ;) No ale... podobno mistrza czyni także doświadczenie, więc doświadczalnie spróbuję zrobić ciacho wg. Twojego przepisu. :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. robiłam niedawno podobną i pomyliłam żółtka z białkami i nie wyszła :D

    OdpowiedzUsuń
  15. czy można zamiast masła dac olej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger