piątek, 9 marca 2018

CIASTO NA PIEROGI

Wypróbowałam już chyba wszystkie przepisy na ciasto na pierogi. Ze śmietaną, z samym żółtkiem oraz z dodatkiem oleju. Jednak ten bez jajek i z dodatkiem masła najbardziej przypadł mi do gustu. Ciasto wspaniale się wałkuje, jest miękkie, elastyczne a po ugotowaniu pierogi wychodzą bardzo delikatne. Polecam :)





SKŁADNIKI:

1 kg mąki

3-4 łyżki miękkiego masła
gorąca ale nie wrząca woda ok. 40 stopni
łyżeczka soli

ORAZ:

dowolny farsz

WYKONANIE:

Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę i robimy wgłębienie do którego wlewamy wodę oraz dodajemy masło. Za pomocą nożyka mieszamy oraz zagniatamy ciasto, dolewamy wody wg. potrzeby. Nasze ciasto ma  być miękkie i elastyczne. Ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy. Zawijamy szczelnie folią i na chwilę odkładamy. Następnie dzielimy na mniejsze części i wałkujemy.

Wykrawamy kółka za pomocą szklanki , dajemy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w lekko posolonej wodzie aż będą miękkie. Smacznego :)

Z tej porcji ciasta robię ok. 100 pierogów. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz