marca 09, 2018

JAK ZROBIĆ MAKARON KROK PO KROKU



Domowy makaron krok po kroku, taki jak robiły nasze babcie!

Domowy makaron tagliatelle idealny do rosołu, do dań z patelni, do wszelakich dań kuchni włoskiej. Makaron kiedyś robiono w każdym domu, chyba każdy z Nas pamięta swoja babcię w fartuchu z łatwopalnej tkaniny w kwiatki, która na stolnicy zagniata ciasto na makaron. Moja babcia robiła to zawsze z wielką pieczołowitością. Zagniatała dość energicznie ciasto, potem wałkowała na bardzo cienkie blaty i za pomocą starej maszynki, robiła cienkie niteczki do rosołu. W pokoju na rozłożonych obrusach, mocno oprószonych mąką suszyła makaron. Po wejściu do dużego pokoju w powietrzu unosił się ten niesamowity zapach ciasta. Akcję z robieniem makaronu powtarzała dość często i robiła go minimum raz w tygodniu. Zawsze w niedziele był esencjonalny rosół, do którego moja babcia zawsze dodawała cielęcinę, której to ja nie znosiłam. Rosół był zawsze podawany na obiad z domowym żółciutkim makaronem. I dziś zachciało mi się takiego rosołu z takim właśnie makaronem! 
Jeśli chcielibyście zrobić sobie w domu domowy makaron to ten post jest dla Was, to dużo prostsze niż myślisz!






PRZEPIS NA MAKARON

- 300 g mąki pszennej tortowej
- 6 żółtek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ciepła woda tak aby zagnieść ciasto ( u mnie 1/5 szklanki)


Na stolnicę wysyp mąkę zrób wgłębienie, dodaj żółtka i zacznij zagniatać ciasto, dodawaj wodę do momentu, aż ciasto całkowicie się połączy. Ciasto powinno być lekko twardawe ale elastyczne.
Ciasto owiń folią i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części.
Każdą część przepuszczamy przez maszynkę do wałkowania ciasta.
Cienki blat ciasta przepuszczamy przez końcówkę do tagliatelle lub na makaron nitki.
Jeśli nie masz maszynki kawałek ciasta rozwałkuj na cienki blat, potem zroluj w rulon i tnij na równe około 4 mm kawałeczki, tak powstaną długie nitki makaronu. Całość oprósz mąką i rozłóż na stolnicy aby podeschło. Makaron możesz też rozłożyć na wieszaku, szybko podeschnie.
Makaron gotujemy we wrzątku, w lekko osolonej wodzie. U mnie 8 minut tagliatelle i 5 minut nitki.





Mam nadzieję, że przepis Ci się spodobał! Daj znać w komentarzu!

Miłego dzionka!




1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI