babka

 

 

 

 

 

 

 

babka 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Babka to ciasto, które jest symbolem świąt Wielkiejnocy.

W moim domu rodzinnym na święta zawsze była babka drożdżowa lub piaskowa.

Bardzo lubię babki, ale staram się zawsze przygotować w zdrowszej wersji. a blogu znajdziecie przepisy na babkę bezglutenową, babkę wegańską, babkę burakową.

Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na puszystą babkę pełnoziarnistą.

 

 

PRZEPIS NA PUSZYSTĄ BABKĘ PEŁNOZIARNISTĄ

Składniki na puszystą babkę pełnoziarnistą:

3 jajka

1,5 szkl mąki pełnoziarnistej (użyłam mieszanki mąk razowych pszennej, orkiszowej i żytniej)

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

1 szkl cukru

1/2 szkl oleju

1 szkl wody gazowanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 ulubiony aromat do ciast – ja użyłam pomarańczowego

 

Jak zrobić puszystą babkę pełnoziarnistą:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilę.

Do jajek dodajemy pozostałe składniki – mieszamy wszystko delikatnie.

Ciasto wylewamy na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę.

Pieczemy ok 45 min w 180st.

 

 

 

babka

 

 

 

 

babka  

 

 

 

 

Zobacz też:

 

 

Biszkoptowa babka kukurydziana – bezglutenowa  Babka – przepisy na babki

 

Mazurek staropolski  Mazurek – przepisy na mazurki wielkanocne

 

 

sernik nowojorski   Sernik – przepisy na serniki