Delikatne i puszyste ciasto na kefirze i oleju postanowiłam nasączyć super słodkim sokiem z czerwonych pomarańczy. To był bardzo dobry pomysł. Babka jest przyjemnie wilgotna i dłużej zachowuje świeżość.
Na formę o średnicy około 19 cm:
- 200 g mąki pszennej
- 70 g cukru trzcinowego
- łyżeczka sody
- 200 g kefiru
- pół szklanki oleju
- jajko
- skórka starta z całej sparzonej pomarańczy
do nasączenia:
- sok z całej czerwonej pomarańczy
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Do natłuszczonej formy (lub silikonowej) nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości).
Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzoną babkę nakłuwamy patyczkiem i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy sokiem z pomarańczy.
Smacznego :)
4 komentarze
Zachwyciła mnie forma – to nie babka, to dzieło sztuki :-)
Forma jest super. Musiałam ją mieć :)
Don’t touch, just watch! Bravi! Nie trzeba jeść, żeby się zachwycać
Dziękuję :D