Babka nasączona sokiem z czerwonych pomarańczy | Mienta blog
Ciasta i torty, Świąteczne

Babka nasączona sokiem z czerwonych pomarańczy

Delikatne i puszyste ciasto na kefirze i oleju postanowiłam nasączyć super słodkim sokiem z czerwonych pomarańczy. To był bardzo dobry pomysł. Babka jest przyjemnie wilgotna i dłużej zachowuje świeżość.

babka nasaczana sokiem pomaranczowym 1 - Babka nasączona sokiem z czerwonych pomarańczybabka nasaczana sokiem pomaranczowym 2 - Babka nasączona sokiem z czerwonych pomarańczy

Na formę o średnicy około 19 cm:

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka sody
  • 200 g kefiru
  • pół szklanki oleju
  • jajko
  • skórka starta z całej sparzonej pomarańczy

do nasączenia:

  • sok z całej czerwonej pomarańczy

babka nasaczana sokiem pomaranczowym 3 - Babka nasączona sokiem z czerwonych pomarańczybabka nasaczana sokiem pomaranczowym 4 - Babka nasączona sokiem z czerwonych pomarańczy

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.

Do natłuszczonej formy (lub silikonowej) nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości).

Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

Odstawiamy do ostudzenia.

Ostudzoną babkę nakłuwamy patyczkiem i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy sokiem z pomarańczy.

Smacznego :)

babka nasaczana sokiem pomaranczowym 5 - Babka nasączona sokiem z czerwonych pomarańczybabka nasaczana sokiem pomaranczowym 6 - Babka nasączona sokiem z czerwonych pomarańczy

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

4 komentarze

  • Skomentuj Salmonella 09/03/2018 at 15:24

    Zachwyciła mnie forma – to nie babka, to dzieło sztuki :-)

    • Skomentuj Mienta 09/03/2018 at 20:04

      Forma jest super. Musiałam ją mieć :)

  • Skomentuj FIKI 13/03/2018 at 10:19

    Don’t touch, just watch! Bravi! Nie trzeba jeść, żeby się zachwycać

    • Skomentuj Mienta 14/03/2018 at 08:58

      Dziękuję :D

    Komentuj