Kiedy w mojej głowie pojawił się pomysł na zrobienie płatków do mleka, na początku wydawało się to niemożliwe. Jednak udało mi się uzyskać to, co chciałam! 🙂
Stworzyłam przepis na czekoladowe kulki. Dodałam również cynamon. Płatki nie są bardzo słodkie – dodałam minimalną ilość cukru, który możesz zamienić na inny słodzik (na przykład ksylitol). Zapraszam 🙂
składniki
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 30 g cukru brązowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
przygotowanie
- Z podanych składników wyrób ciasto – będzie dość twarde. Gotowe ciasto zawiń w foliowy woreczek i odczekaj 20 minut – dzięki temu łatwiej będzie Ci formować kulki.
- Po tym czasie uformuj kulki (odrywaj po troszkę ciasta). Możesz też uformować inne kształty – na przykład rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraty (co będzie znacznie szybsze 😉 ).
- Gotowe płatki wyłóż na blachę do pieczenia (najlepiej tak, aby się nie dotykały) i piecz około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli zdecydujesz się na inne, większe kształty czas pieczenia wydłuży się.
- Upieczone płatki nie będą tak miękkie, jak te ze sklepu, jednak kiedy zalejesz je mlekiem po chwili stają się miękkie 🙂
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Deser limonkowy z bitą śmietaną (deser w kubeczku)
- Zjawiskowy sernik na zimno z galaretką i owocami
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko
- Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką