środa, 7 marca 2018

Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście


Główka kiszonej kapusty, do niedawna była naszym marzeniem, do momentu…kiedy to, w naszym warzywniaku nie natknęliśmy się na liście kiszonej kapusty. No i tutaj zaczęliśmy eksperymentować. Doszliśmy do konkluzji, że kiszona kapusta najlepiej smakuje z ziemniakami. No i co? Już mamy ;)












Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 cebule
  • 400 g surowego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki czarnuszki
  • ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg liści kiszonej kapusty
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskamy z wody (nie wylewamy), dodajemy jajko.
      Cebule siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Mięso mieszamy z ziemniakami oraz czarnuszką.
      Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jeśli zbyt zbita, to wodę z ziemniaków.
      Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
      Gołąbki zalewamy bulionem i pieczemy 60 min w 200°C.
      Podajemy z ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz