czwartek, 8 marca 2018

Ciasto migdałowe


Hej!
Ciasto, które widzicie jest dla miłośników migdałów.
Może pięknie nie wygląda, za to smakuje bosko.

Potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 25 dag sera ricotta
  • 30 dag mąki migdałowej
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy



Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia i zapach waniliowy.
Następnie oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka dodajemy do utartego masła, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Teraz do masy maślanej dodajemy kolejno ser ricotta, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę migdałową. 
Ucieramy i na końcu delikatnie łączymy z pianą.
Wykładamy do tortownicy, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz