Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu

Składniki:

ok 0,5 kg pomidorów
2 papryki zielone
2 papryki czerwone
1 (najlepiej świeża) papryczka chili
czosnek
cebula
oliwa z oliwek
bazylia, tymianek, oregano


Przygotowanie:

Pomidory nakłuwam widelcem i zalewam wrzątkiem na kilka sekund (a później zimną wodą), aby pozbyć się skórki, kroję je na niewielkie kawałki. Zieloną parykę kroję w drobną kostkę, a czerwona opalam na kuchence (można ją upiec w piekarniku, albo zgrillować). Skórka ma być spalona, czarna, tak że będzie bardzo łatwo odchodzić. Czosnek kroję w plasterki, a cebulę w kostkę. Na oliwę wrzucam czosnek i cebulę, solę aby sięnie przypaliły (cebula puści sok) i rumienię delikatnie. Dodaję zeiloną paprykę i pokrojoną, obraną ze skórki czerwoną paprykę. Duszę na małym ogniu kilka minut i dodaję pomidory, chilli i połowę ziół. Gotuję na wolnym ogniu ok. godziny, pod przykryciem, aż warzywa się rozpadną i powstanie z nich gęsty sos. Podaję z makaronem (ten na zdjęciu zrobiłam sama), posypuję reztą świeżych ziół, parmezanem i świeżo startym pieprzem. 


Komentarze

  1. ostatnio mam słabość do makaronów :) pysznie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty