Faszerowana cukinia


Polecam to danie dla wielbicieli faszerowanych warzyw. Tym samym farszem możemy napełnić również paprykę :) 

Składniki:

* 3 cukinie średniej wielkości
* 250 g mięsa mielonego
* 200 g pieczarek
* 1/2 papryki
* cebula
* ząbek czosnku
* 50 g ugotowanego ryżu
* sól
* pieprz
* łyżeczka słodkiej papryki
* łyżeczka majeranku
* łyżeczka koncentratu pomidorowego
* olej do smażenia
* 100 g startego żółtego sera ( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy wzdłuż przez środek i dużą łyżka wydążamy miąższ do miseczki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę oraz miąższ z cukinie. Smażymy do momentu odparowania wody. Kolejno dodajemy mięso mielone i podsmażamy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy koncentratem pomidorowym, solom, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Zdejmujemy z gazu do ostygnięcia. Do farszu dodaje ugotowany ryż i mieszam. Przygotowanym nadzieniem faszeruje każdą łódeczkę układam na blaszce i piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia posypałam  żółtym serem. Smacznego !


Zapraszam na film z przygotowań:

                                        




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz