Wegetariańskie kotlety pojawiają się u nas na obiad bardzo często. Czasem z kaszy, czasem ze strączków, a czasem po prostu ziemniaczane :) Tym razem w wersji z fetą i szpinakiem, podane z sosem cytrynowo-musztardowym. Polecam :)
- ok 1,2 kg ziemniaków
- 250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 150 g sera feta
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- gruboziarnisty pieprz i sól do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
sos:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka musztardy dijon
- pół pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy (mogą być z dnia poprzedniego).
Cebulę siekamy i szklimy na oleju.
Dodajemy szpinak i dusimy, aż się rozmrozi i odparuje z niego cała woda.
Dodajemy do rozgniecionych ziemniaków i dokładnie mieszamy.
Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Gdy masa przestygnie dodajemy do niej pokrojoną w kosteczkę fetę (używam twardej oryginalnej, greckiej fety), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny, musztardę i pietruszkę.
Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy kotlety, lekko je spłaszczając.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Podajemy z sosem lub dowolną surówką.
Smacznego :)
3 komentarze
Dzień dobry, mam pytanie co robimy z ziemniakami po ugotowaniu? Przeciskamy przez praskę, mielimy w maszynce?
Witam, wszystko jedno jakiego sprzętu Pani użyje. Mogą być nawet rozgniecione widelcem :)
Dzięki, teraz doczytałam, że do rozgniecionych ziemniaków…. no to się biorę do roboty