Falafel z proziakami i ognistym sosem | Mienta blog
Różne, Warzywa

Falafel z proziakami i ognistym sosem

Fusion to moje drugie imię ;) Podkarpackie proziaki z arabskim falafelem i meksykańskim sosem :) Najważniejsze, że całość komponuje się ze sobą wspaniale.

Początkowo miałam ochotę przygotować falafel z chlebkami naan. Ale nie miałam czasu na oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie, więc wybrałam szybszy sposób na smaczny obiad. Ciasto na proziaki wzbogaciłam czosnkiem, kolendrą i kuminem, dzięki czemu zyskały bardziej orientalnego aromatu. Do tego prosta surówka i mój ulubiony pikantny sos na szybko, czyli ketchup z tabasco i sokiem z pomarańczy. Polecam :)

Przepis na falafel bez gotowania ciecierzycy, pochodzi z ksiażki Marty Dymek, „Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan”.

falafel z proziakami i ognistym sosem 1 - Falafel z proziakami i ognistym sosemfalafel z proziakami i ognistym sosem 2 - Falafel z proziakami i ognistym sosem

falafel:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 0/5 łyżeczki chili
  • 0/5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • łyżka wody
  • olej do smażenia

proziaki:

  • 400 g mąki pszennej (plus garść do podsypywania)
  • ok. 230-250 ml kefiru
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • płaska łyżeczka sody

surówka:

  • ok. 250 g czerwonej kapusty
  • kilka rzodkiewek
  • gruboziarnista sól

sos:

  • 4 kopiaste łyżki łagodnego ketchupu
  • sok z połowy czerwonej pomarańczy
  • łyżeczka czerwonego tabasco

dodatkowo:

  • szalotka
  • natka pietruszki

falafel z proziakami i ognistym sosem 3 - Falafel z proziakami i ognistym sosemfalafel z proziakami i ognistym sosem 4 - Falafel z proziakami i ognistym sosemfalafel z proziakami i ognistym sosem 5 - Falafel z proziakami i ognistym sosem

Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w zimnej wodzie.

Na następny dzień odsączamy ją i płuczemy, po czym miksujemy z cebulą, czosnkiem i przyprawami.

Ciecierzycę powinno się mielić w maszynce do mielenia mięsa. Ja takiej nie posiadam, ale Thermomix doskonale dał radę i zmielił cieciorkę na gładką masę.

Jeśli trzeba dodajemy łyżkę wody. Masa musi dobrze się formować. Przykrywamy ją szczelnie i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Ketchup mieszamy z tabasco i sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy.

Sos przekładamy do lodówki.

Kapustę drobno kroimy i mieszamy ze startymi rzodkiewkami oraz solą.

Odstawiamy do lodówki.

Ze schłodzonej masy formujemy niewielkie kotleciki i smażymy z obu stron na gorącym oleju.

Przygotowujemy proziaki.

Do przesianej mąki dodajemy sól, kolendrę, kumin i sodę.

Mieszamy z kefirem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i jajkiem i zagniatamy.

Ciasto ma być zwarte na tyle, by dało sie formować i rozwałkować, ale nie ma być twarde.

Ciasto dzielimy na 6 cześci i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.

Nieprzywieralną patelnię bardzo mocno rozgrzewamy.

Zmniejszamy ogień (aby placki nie przypaliły się z wierzchu) i z obu stron smażymy proziaki (bez tłuszczu).

Każdy chlebek smarujemy pikantym sosem.

Nakładamy porcję surówki, oraz kilka kotlecików.

Przed podaniem posypujemy pokrojoną szalotką i natką pietruszki.

Smacznego :)

falafel z proziakami i ognistym sosem 6 - Falafel z proziakami i ognistym sosemfalafel z proziakami i ognistym sosem 7 - Falafel z proziakami i ognistym sosem

 

 

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj