Fusion to moje drugie imię ;) Podkarpackie proziaki z arabskim falafelem i meksykańskim sosem :) Najważniejsze, że całość komponuje się ze sobą wspaniale.
Początkowo miałam ochotę przygotować falafel z chlebkami naan. Ale nie miałam czasu na oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie, więc wybrałam szybszy sposób na smaczny obiad. Ciasto na proziaki wzbogaciłam czosnkiem, kolendrą i kuminem, dzięki czemu zyskały bardziej orientalnego aromatu. Do tego prosta surówka i mój ulubiony pikantny sos na szybko, czyli ketchup z tabasco i sokiem z pomarańczy. Polecam :)
Przepis na falafel bez gotowania ciecierzycy, pochodzi z ksiażki Marty Dymek, „Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan”.
falafel:
- 400 g suchej ciecierzycy
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- łyżeczka mielonej kolendry
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 0/5 łyżeczki chili
- 0/5 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka soli
- łyżka wody
- olej do smażenia
proziaki:
- 400 g mąki pszennej (plus garść do podsypywania)
- ok. 230-250 ml kefiru
- jajko
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżeczka mielonej kolendry
- płaska łyżeczka sody
surówka:
- ok. 250 g czerwonej kapusty
- kilka rzodkiewek
- gruboziarnista sól
sos:
- 4 kopiaste łyżki łagodnego ketchupu
- sok z połowy czerwonej pomarańczy
- łyżeczka czerwonego tabasco
dodatkowo:
- szalotka
- natka pietruszki
Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w zimnej wodzie.
Na następny dzień odsączamy ją i płuczemy, po czym miksujemy z cebulą, czosnkiem i przyprawami.
Ciecierzycę powinno się mielić w maszynce do mielenia mięsa. Ja takiej nie posiadam, ale Thermomix doskonale dał radę i zmielił cieciorkę na gładką masę.
Jeśli trzeba dodajemy łyżkę wody. Masa musi dobrze się formować. Przykrywamy ją szczelnie i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ketchup mieszamy z tabasco i sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy.
Sos przekładamy do lodówki.
Kapustę drobno kroimy i mieszamy ze startymi rzodkiewkami oraz solą.
Odstawiamy do lodówki.
Ze schłodzonej masy formujemy niewielkie kotleciki i smażymy z obu stron na gorącym oleju.
Przygotowujemy proziaki.
Do przesianej mąki dodajemy sól, kolendrę, kumin i sodę.
Mieszamy z kefirem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i jajkiem i zagniatamy.
Ciasto ma być zwarte na tyle, by dało sie formować i rozwałkować, ale nie ma być twarde.
Ciasto dzielimy na 6 cześci i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
Nieprzywieralną patelnię bardzo mocno rozgrzewamy.
Zmniejszamy ogień (aby placki nie przypaliły się z wierzchu) i z obu stron smażymy proziaki (bez tłuszczu).
Każdy chlebek smarujemy pikantym sosem.
Nakładamy porcję surówki, oraz kilka kotlecików.
Przed podaniem posypujemy pokrojoną szalotką i natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy