środa, 7 marca 2018

Kotlety mielone z kaczki


Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne kotlety mielone z piersi kaczki. Lekko podkręcone szalotką i aromatyczną natką pietruszki. Z zewnątrz chrupiące, w środku przepysznie soczyste.










Składniki

  • 2 filety z kaczki ze skórą
  • 3 szalotki
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

    1. Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mielimy w maszynce do mięsa (średnie sitko) razem z szalotkami.
      Do mięsa wbijamy jako, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 3- łyżki bułki tartej (w razie potrzeby troszkę więcej) do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Z tak przygotowanego mięsa, formujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
      Podajemy z ulubionymi dodatkami.
      Kotlety, można również upiec w temperaturze 200°C przez około 20-25 min (w zależności od wielkości kotletów). Pod koniec można włączyć termoobieg.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz