środa, 7 marca 2018

Kapuśniak

     Kapuśniak to moja druga zupa, #2 w rankingu zaraz po ogórkowej i przed białym barszczem.
     Z dodatkiem ziemniaków pełni funkcję posiłku węglowodanowego. Choć ze względu na kwaskowy charakter zamiast węglowodanów -ziemniaków, równie dobrze można było by dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :)
     Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już charakteru wegetariańskiego ani wegańskiego... :)

Składniki:
  • 0,5kg kapusty kiszonej
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek pora (ok. 10cm)
  • kawałek selera 1/4
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki ziarenek kminku
  • 1,5 łyżki mąki
  • masło lub olej do podsmażenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokroić w kostkę, por pokroić w plasterki. Do garnka włożyć warzywa, dodać listek laurowy, ziele angielskie i wlać wody z 3-4cm nad warzywa. Postawić na kuchni i gotować na wolnym ogniu. Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna to należy przepłukać w zimnej wodzie (jak ktoś lubi bardzo kwaśny kapuśniak, to nie musi tego robić), włożyć do osobnego garnka, zalać wodą i gotować aż będzie miękka. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy ugotowaną kapustę razem z wodą, w której się gotowała, dodajemy kminek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut. Obraną cebulkę i pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju lub maśle na patelni. Wrzucamy ją do garnka z zupą, a na tłuszczyku którym sie smażyła robimy zasmażkę (wsypujemy mąkę i cały czas mieszając przesmażamy aż nabierze złotego koloru). Delikatnie mieszając zupę dodajemy zasmażkę, tak aby nie powstały grudki. Zupę stawiamy na ogniu, zagotowujemy i od razu zestawiamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz