wtorek, 6 marca 2018

Ciasteczka Doriny

Przepis na te ciasteczka znalazłam w jednej z wielu książek, które mam na półce.
Wykonanie tych ciasteczek nie zajmuje dużo czasu.








Składniki:
1/2 szkl mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (ja dodałam mąkę ryżową)
1/2 szkl cukru pudru
1 szkl mąki pszennej
1/2 kostki masła


Przygotowanie:
Schłodzonej masło posiekać na stolnicy razem z przesianymi pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, uformować z niego w dłoniach kulki o średnicy 2-3 cm, ułożyć je na blaszce w odstępach co 5 cm, następnie rozpłaszczyć widelcem. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez 5-10 minut. Nie należy rumienić ciasteczek - powinny być blade.
Ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową.


przed pieczeniem

po upieczeniu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz