Pączki bananowe
Pączki bananowe podbiły nasze serca. Klasyczne pączki z marmoladą trochę już nam się przejadły, dlatego trochę inna wersja i zupełnie nowy smak są super pomysłem na tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- cukier puder
- olej
- 2 łyżki rumu
Przygotowanie:
- Banany rozgnieść widelcem na papkę.
- Dodać jajko, cukier brązowy, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, rum. Wymieszać wszystko i dodać mąkę. Następnie wszystko miksujemy.
- Ciasto powinno być zbite, aby się nie lało. Za pomocą 2 łyżek zsuwamy ciasto do rozgrzanego oleju.
- Pączki smażymy na głębokim oleju ok. 2 minuty na każdą stronę.
- Wykładamy na papierowy ręcznik, aby wchłoną nadmiar oleju.
- Kiedy nasze pączki już ostygną możemy je posypać cukrem pudrem
Nasze pączki nie będą miały idealnego okrągłego kształtu, ale nadrabiają smakiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz