Omlet z tuńczykiem – pyszna propozycja na śniadanie z jajkami i tuńczykiem w roli głównej. Więcej dań z tuńczykiem znajdziecie tutaj: Tuńczyk – przepisy.
Omlet z tuńczykiem – Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym – ok. 98g po odsączeniu
- 8 jajek
- 2 łyżki śmietany gęstej 18%
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie do ozdoby)
Omlet z tuńczykiem – Wykonanie:
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy/sosu własnego. Wymieszać go z dwiema łyżkami gęstej śmietany 18% na jednolitą masę.
- Jajka rozbić trzepaczką, a następnie dodać wyżej przygotowanego tuńczyka oraz posiekany szczypiorek (część zostawić do oprószenia już gotowego omleta), doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
- Na patelni roztopić masło, uważając, by się nie przypaliło. Wlać masę jajeczna i smażyć omlet z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Posypać resztą posiekanego szczypiorku, ozdobić pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!