wtorek, 6 marca 2018

DOMOWA WUZETKA

Od dawna chciałam upiec to ciasto.Te wuzetki ze sklepów nie bardzo mi smakują i myślałam,że trudno się je robi.Zaczęłam szperać w necie i znalazłam blog ALI i stąd właśnie pochodzi przepis na to ciasto.Robi się je łatwo i ciasto wychodzi obłędne :).
Zapraszam na przepis :).
SKŁADNIKI
Biszkopt:
7 jajek
2 łyżki kakao
7 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa śmietankowa
450 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki gorącej wody
3 łyżeczki żelatyny
Polewa
125g masła lub margaryny
3 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki wody
 dodatkowo powidła np.śliwkowe do posmarowania biszkopta

WYKONANIE
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka i ubijamy ok.3-4 min.
Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia przesiewając przez sitko,dodajemy także kakao.Mieszamy lub ubijamy mikserem na najniższych obrotach.
Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze kakaowe ciasto na blachę.U mnie forma miała wymiary 30x26cm.Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok.25-30 min.do suchego patyczka :).
Kiedy nasz biszkopt wystygnie-przekrawamy go wzdłuż na dwa blaty.Odstawiamy.
Masa śmietankowa
W 1/3 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do przestudzenia.Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru i miksujemy.Następnie powoli wlewamy przestudzoną ale płynną żelatynę i miksujemy.
Jedną połowę biszkoptu smarujemy powidłami,na powidła dajemy krem śmietankowy,przykrywamy drugim biszkoptem i na wierzchu także smarujemy powidłami.


Polewa
Masło lub margarynę rozpuszczamy(nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i  dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy żeby wszystko się dobrze rozpuściło.Zostawiamy do przestygnięcia.lekko tężejącą polewę rozprowadzamy na posmarowanym powidłami biszkopcie.Możemy dowolnie udekorować lub pozostawić polewę bez niczego.Cisto odstawiamy na parę godzin do lodówki.
SMACZNEGO!!!





4 komentarze: