pasztet_z_soczewicy_czerwonej

 


 

 

 

 

pasztet_z_soczewicy_czerwonej

 

 


Bardzo lubię pasztety warzywne i raz na tydzień, może raz na dwa tygodnie piekę kolejny.

Pasztet z soczewicy to proste do przygotowania danie a naprawdę pyszne. Można go jeść na kanapkach, można traktować jako danie obiadowe i zjeść w towarzystwie sałatki.

Pasztety to wypieki bez których nie wyobrażamy sobie świąt – może w tym roku spróbujecie upiec właśnie pasztet z soczewicy czerwonej?

 

 

PRZEPIS NA PASZTET Z SOCZEWICY CZERWONEJ

Składniki na pasztet z soczewicy czerwonej:

250g soczewicy czerwonej

3 cebule

oliwa

1 marchewka

3 ziemniaki ugotowane

1-1,5 szkl ugotowanego ryżu (50g suchego)

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka oregano

sól

pieprz

2 jajka

3 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej

 

 

Jak zrobić pasztet z soczewicy czerwonej:

Soczewicę wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i zostawiamy na 1-2 godziny do namoczenia. Po tym czasie sprawdzamy stan wody (ma być jej tylko tyle by soczewica była przykryta, resztę odlewamy), solimy i gotujemy do miękkości.

Dwie cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie, dodajemy startą na tarce marchew i przesmażamy.

Przez maszynkę do mięsa (lub w robocie z funkcją rozdrabniania pulsacyjnego) mielimy soczewicę, cebulę zeszkloną oraz surową,marchewkę, ugotowane ziemniaki i ugotowany ryż, marchewkę, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko.

Sprawdzamy smak (powinien być wyraźny, szczodrze doprawiamy) i kiedy nam już odpowiada dodajemy jajka i kaszę suchą, mieszamy.

Masę wykładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy godzinę w 180st.



pasztet_z_soczewicy_czerwonej