niedziela, 4 marca 2018

Zupa cebulowa na czerwonym winie




Zupa cebulowa na czerwonym winie


Na dziś winna i bardzo aromatyczna zupa cebulowa na czerwonym winie, która postawi na nogi każdego grypowicza i jak sądzę zadowoli niejedno uśpione zimowym snem podniebienie. Odgoni wszelkie zimowe dolegliwości, powodzie, zamiecie śnieżne i przywoła upragnioną wiosnę, wiosnę w Paryżu? :) 
Czekam z utęsknieniem na jej pierwsze symptomy.

Proporcje dla dwóch osób:


Składniki:
  • 4 duże cebule
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 liście laurowe
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu wołowego 
  • 1/2 bagietki
  • 100 g sera Comté
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe, zrumienić całość, oprószyć solą i pieprzem, podsypać mąką, podsmażyć, wlać wino, podgotować, a następnie zalać bulionem, gotować około 20-30 minut aż cebula zrobi się mięciutka.

Przygotowane miseczki żaroodporne wypełnić ugotowaną zupą cebulową, ułożyć w każdej z nich po jednej kromce bagietki, obsypać startym serem Comtè i wstawić do pieca na około 5-6 minut do zrumienienia się sera (200 stopni).






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...