Gulasz po węgiersku

Aromatyczny, rozgrzewający gulasz po węgiersku. Proste danie jednogarnkowe, które można podać z chlebem lub kaszą. Idealnie sprawdzi się na imprezkach.

Gulasz po węgiersku

Składniki:

500 g łopatki
olej
2 większe cebule
4 duże ząbki czosnku
1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów
1 płaska łyżeczka majeranku
1/2 płaskiej łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
sól
pieprz
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 papryka czerwona
1 papryka zielona

Wykonanie:
  • Łopatkę kroimy w kostkę, mniej więcej wielkości 2cm i podsmażamy, na gorącym oleju, do zrumienienia. Podsmażone mięso przekładamy do garnka.
  • Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
  • Do cebuli, bezpośrednio na patelnię, dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 2 minuty.
  • Podsmażoną cebulę z czosnkiem przekładamy do mięsa. 
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem. Dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sok z puszki.
  • Dodajemy przyprawy: majeranek, cukier, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotujemy pod przykryciem, do zmięknięcia mięsa.
  • Papryki czerwoną i zieloną kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, gdy mięso jest miękkie. Dolewamy około 1 szklanki wody. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i dusimy do zmięknięcia papryki, czyli około 30 minut.
  • Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Lubię węgierskie smaki, papryka i pikantność, to jest to

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam na te dość zaskakujące o tej porze roku mrozy jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) Dawno nie jadłam gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie, lubię z chlebem maczanym w tym fajnym sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie zjadła bym miseczkę Twojego gulaszu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesienią i zimą gulasz jest niezastąpiony, pyszny obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie, aromatycznie i wyraziście - idealne połączenie! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja się wpraszam do Ciebie na obiad, bo jest pysznie Agnieszko :)
    Cieplutko Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z kaszą gryczaną niepaloną chętnie byśmy zjadły taki gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe, rozgrzewające danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gulasz to świetny wybór na obiad, szczególnie w chłodniejsze dni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm pyszności! Bardzo lubię z chlebkiem! W chłodne dni nie ma nic lepszego!

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniały i rozgrzewający :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha :) Na pewno jest bardzo pożywny i rozgrzewający , no i ten wspaniały kolorek :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Przeeeoyszny gulasz :) świetny kolorek!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zupa gulaszowa to chyba moja ulubiona, zawsze bardzo chętnie taką zjem ^_^

    OdpowiedzUsuń
  17. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...