poniedziałek, 5 marca 2018

Szybkie ciasto z brzoskwiniami


  Kakaowe ciasto z brzoskwiniami, bardzo łatwe i szybkie do wykonania, wystarczy zmiksować kilka składników, na wierzchu poukładać plasterki brzoskwiń i siup do piekarnika! No tu już musi ono posiedzieć trochę dłużej niż zajmuje jego wykonanie, ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo po upieczeniu można się cieszyć pysznym, wilgotnym, a zarazem puszystym ciachem ze słodkimi owocami, mniam :)



Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
(Inspiracja: "Przyślij Przepis")
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania

  Do dużej miski wsypać mąkę oraz cukier, dodać mleko, olej, jajko, dżem, kakao, proszek do pieczenia i  sodę oczyszczoną, wszystko razem dokładnie zmiksować. Blaszkę natłuścić, obsypać bułką tartą i wlać do niego ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w średniej grubości plastry i poukładać na cieście. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 60-70 minut, aż do suchego patyczka (najlepiej wbijać go w środek ciasta, bo tam piecze się najdłużej). Powoli ostudzić ciasto i oprószyć cukrem pudrem.


 

11 komentarzy:

  1. Wygląda niezmiernie apetycznie. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Konsystencja ciasta wygląda bardzo ciekawie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajne jest to, że nie jest suche ale zarazem jest puszyste :)

      Usuń
  3. Przepysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Świetny przepis. Bardzo lubię właśnie takie proste ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie szybkie ciacha zawsze dobrze smakują

    OdpowiedzUsuń
  7. super ciacho na weekend :)

    OdpowiedzUsuń