Croissanty w ostatnim czasie stały się bardzo modne. W sumie to nie dziwię się. Są to pyszne rogaliki na bazie ciasta francuskiego z przeróżnymi dodatkami. Moją ulubioną wersją są oczywiście croissanty z dodatkiem czekolady. Jednak czemu nie upiec domowych rogalików francuskich. Wersja domowa pysznych croissantów jest naprawdę prosta i pozwala na dodawanie i bawienie się smakami. Croissanty doskonale smakują same, jak i z dodatkiem masła czy dżemu. Polecam nie tylko na śniadanie!
Składniki(wersja bez dodatków):
300 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
50 g czekolady(1/2 tabliczki)
Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy. Wyjmujemy z opakowania. Ciasto dzielimy na średnie trójkąty. Każdy trójkąt zawijamy od dłuższego boku. Układamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Studzimy. Czekoladę roztapiamy. W czekoladzie maczamy końcówki naszych rogalików.
Składniki(wersja z dodatkami):
300 g ciasta francuskiego(1 opakowanie)
100 g marmolady lub kremu czekoladowego
50 g czekolady(1/2 tabliczki)
Gotowe
ciasto francuskie rozmrażamy. Wyjmujemy z opakowania. Ciasto dzielimy
na średnie trójkąty.Po środku każdego trójkąta układamy po małej łyżce kremu lub marmolady. Każdy trójkąt zawijamy od dłuższego boku. Układamy
na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy 10
minut w 190 stopniach. Studzimy. Czekoladę roztapiamy. W czekoladzie
maczamy końcówki naszych rogalików.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz