Pierogi gotowane na parze

SÄ… smaczne, delikatne i aromatyczne. Super danie na obiad.

Składniki na ciasto:

MÄ…ka pszenna 3 szklanki
Woda ciepÅ‚a ¾ szklanki
Szczypta soli

Składniki na farsz:

Grzyby suszone 15 dag
Seler naciowy 3 Å‚odygi
Cebula biała 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny do smaku
Bułka tarta 1 łyżka
Olej

Wykonanie farszu:

Grzyby opÅ‚ukać, namoczyć, nastÄ™pnie ugotować i zmielić z cebulÄ… i selerem. Dodać buÅ‚kÄ™ tartÄ…, przyprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny i olejem, po czym dokÅ‚adnie wymieszać. 

Wykonanie ciasta:

MÄ…kÄ™ wymieszać z solÄ… i stale mieszajÄ…c dodawać powoli wodÄ™ aż do zgÄ™stnienia ciasta. DokÅ‚adnie wyrobić rÄ™kÄ…, ciasto przelożyć na stolnicÄ™ wysypanÄ… mÄ…kÄ…, cienko rozwaÅ‚kować  i wykrawać szklankÄ… krążki. Na każdy krążek naÅ‚ożyć po Å‚yżeczce farszu, zlepiać pierożki i ukÅ‚adać partiami w garnku na parze wypeÅ‚nionym ¾ objÄ™toÅ›ci gotujÄ…cej siÄ™ wody. Przykryć szczelnie pokrywkÄ… i gotować okoÅ‚o 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Fantastyczne. Uwielbiam wszystko z pary. Smakuje o wiele lepiej niż z wody.

    OdpowiedzUsuń