Kostka śmietankowa z migdałami


Najtrudniej jest nie podjadać, bo migdały z miodem i masłem są takie kuszące, że bardzo trudno im się oprzeć. 

Mi nigdy się to nie udaje, ale pewnie dlatego, że jestem strasznym łasuchem...

Ciasto bardzo eleganckie, na mniejsze i większe imprezy i przyjęcia, stopień trudności największy z żelatyną, bo jak zasłyszałam żelatyna nie z każdym się lubi, ale moi drodzy pozytywne nastawienie i będzie dobrze...

Przepis podaję na dużą blachę 40x26 cm.

Jajka na biszkopt wyjmijcie z lodówki na  godzinę przed pieczeniem aby złapały temperaturę pokojową.

Biszkopt:

- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 35-40 minut w nagrzanym piekarniku w 175 C. Wystudzić na kratce kuchennej.

Masa migdałowa:

- 15 dag płatków migdałowych
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki miodu

1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, gotować kilka minut, lekko przestudzić i nakładać na biszkopt. Konsystencja jest lejąca i taka ma być, wsiąknie w ciasto i będzie bardziej wilgotne po połączeniu.

Śmietanka biała:

- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki gorącej wody

1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie lekko ostudzić, ale tak aby nie zaczęła tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie  cienką strużką wlewamy równomiernie żelatynę cały czas miksując. Gotową śmietankę wykładamy na migdały z miodem.

Dodatkowo 2 paczki delicji, które układamy na białej masie oraz kilka tabliczek czekolady do starcia na wierzch ciasta.

Po pyszne migdały i dobrej jakości dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.

Śmietanka ciemna:

- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 3 płaskie łyżki naturalnego ciemnego kakao
- 3 płaskie łyżki cukru pudru

1.Przygotować tak jak białą śmietankę, dodając dodatkowo kakao.

2. Masę przełożyć na równo rozłożone delicje, wygładzić wierzch i zetrzeć kilka tabliczek czekolady dla dekoracji. 

Ciasto wystudzić kilka godzin przed krojeniem.






1 komentarz :