Barszcz czerwony czysty.

wegetariański czerwony barszcz
Nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłem czerwony czysty barszcz. Chyba kiedyś w ogóle robiłem? Zawsze, przy każdej okazji (świątecznej lub nie), któraś z doświadczonych gospodyń w rodzinie przygotowywała tę klasyczną zupę. Ja nie musiałem, No cóż, sięgaliśmy czasem i po kartonik, co wcale nie jest złym rozwiązaniem. Ba, czasami nawet jedynym możliwym, gdy czasu zabraknie. Bo czasu przy produkcji tej przepysznej zupy trochę potrzeba. Nie wysiłku, nie umiejętności, a cierpliwości. Jakże się ona opłaca! Można zrobić wrażenie na dziewczynach. ;) I chłopakach zapewne też. I na sobie samym nawet. :)





Składniki:


  • 500 g buraków (wcześniej ugotowanych lub upieczonych)
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków suszonych prawdziwków
  • 2 łyżeczki majeranku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1500 ml bulionu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

  • Cebulę pokroić w plasterki, oprószyć solą i zeszklić na oliwie.
  • Dodać drobno posiekany czosnek, grzyby oraz przyprawy i smażyć na małym ogniu około 10-15 minut. Przełożyć do garnka.
  • Dodać pokrojone w cienkie plastry buraki i jabłko.
  • Zalać bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Odstawić w chłodne miejsce na dobę.
  • Zupę przecedzić na gęstym sitku. Dokładnie odcisnąć.
  • Podgrzać nie doprowadzając do zagotowania i dodać sok z cytryny oraz miód. Ewentualnie dosolić i dodać świeżo zmielony pieprz.

Komentarze

Prześlij komentarz