Drożdżowe kocie oczka

Ciasteczka to idealna propozycja na każdy weekend 😉 Znikają w mgnieniu oka, no bo kto nie skusi się na takie małe słodkości. Jakiś czas temu podałam Wam przepis na kocie oczka z marmoladą, dzisiejsze ciasteczka na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, jednak mają zupełnie inne składniki. Drożdżowe kocie oczka są bardzo kruche (to zasługa krupczatki) i najlepiej smakują przełożone masą u mnie z mascarpone z nutellą (no bo kto nie lubi nutelli 😀 ). Zachęcam Was do wypróbowania obu przepisów 😉

Drożdżowe kocie oczka

Drożdżowe kocie oczka

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 20 g drożdży
  • 1 żółtko
  • 200 g margaryna/masła
  • 125 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukry pudru
  • 1 łyżka cukru

Masa:

  • 350 g mascarpone
  • 3 łyżki nutelli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Drożdże z łyżką cukru i śmietaną rozcieramy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na około 5 minut, żeby zaczęły pracować.

Do mąki dodajemy żółtko, pokrojoną margarynę/masło, cukier puder i drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kółeczka. W połowie z nich robimy mniejszą dziurkę na środku. Wszystkie ciasteczka układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem na złoty kolor. Studzimy.

Mascarpone chwilę ucieramy z nutellą do uzyskania jednolitej masy.

Wystudzone ciasteczka smarujemy masą i sklejamy. Na koniec obsypujemy odrobiną cukru pudru.

Smacznego 😉

Drożdżowe kocie oczka

Drożdżowe kocie oczka

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.