Chleb z serem i pieprzem


Chleba naszego powszedniego...

Bochen z pieprzem, cebulą i serem żółtym, pokochacie od pierwszego kęsa...


Składniki na jeden bochenek:

- 45 dag mąki pszennej
- 4 dag drożdży
- 5 dag masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 łyżeczka gorczycy w proszku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu


1. Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i odstawić na kilka minut aby zaczęły fermentować. Do mąki dodać gorczycę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać 3/4 startego sera, cebulę i drożdże oraz wodę. Wyrobić luźne ciasto. Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło i podwoiło objętość. 


2. Po wyrośnięciu delikatnie ciasto zagnieść. Podzielić na 20 kawałków i uformować z każdego kuleczkę. Ułożyć połowę z nich w przygotowanej formie i posmarować roztopionym masłem. Ułożyć na wierzchu pozostałe 10 kawałków i znów posmarować resztą masła. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto wyrośnie wypełni formę. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Posypać resztą sera. 

Piec 40-45 minut, aż chleb wyrośnie i się przyrumieni. Przełożyć na metalową kratkę, żeby chleb ostygł.




0 komentarze :