sobota, 3 marca 2018

CIASTECZKA KRUCHO DROŻDŻOWE

Przepis na te ciasteczka mam w swoim zeszycie już przeszło 10 lat, ale dopiero teraz postanowiłam je upiec. Ciasteczka wychodzą miękkie w środku, z wierzchu kruche i chrupiące. Polecam są łatwe i pyszne :)




SKŁADNIKI:

4 szklanki mąki
1 jajko
szklanka śmietany - ja miałam 18 %
25 dag masła lub margaryny
5 dag drożdży

ORAZ:

twarda marmolada
ewentualnie 
jajko i cukier do obtoczenia


WYKONANIE:

Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy tłuszcz pokrojony w kostkę. Siekamy a następnie dajemy jajko oraz śmietanę z drożdżami. Zarabiamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy jeszcze śmietanę lub odrobinę mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki  w celu schłodzenia.
Ciasto dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy, gdyż ciasteczka mocno rosną. 
Wykrawamy szklanką kółka, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rurki. Dobrze sklejamy lub robimy jak pierogi.
Możemy również roztrzepać jajko, wyciąć foremką dowolne kształty, moczyć w jajku a potem w cukrze.
Pieczemy w 180- 190 st. C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut.
Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Z przepisu wychodzi ok. 3-4  duże blachy z wyposażenia piekarnika.



WAŻNE!:

Marmolada do nadzienia musi być twarda, dżem się nie nadaje, po prostu wypłynie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz