Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kisiel truskawkowy

Kisiel truskawkowy

Mój ulubiony, najlepszy przepis na kisiel truskawkowy domowej roboty. Uwielbiam jego smak i kolor. Taki kisiel z truskawek mrożonych szykuję swoim dzieciom w 10 minut zarówno w wakacje, jak i w środku zimy.

Truskawki świeże polecam tylko latem, gdy są najlepsze. Poza sezonem lepiej sięgnąć po truskawki mrożone, które zbierane są zawsze w szczycie sezonu. Taki kisiel słodzę naprawdę niewielką ilością cukru, miodu, syropu lub wybranego słodu. 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 8 minut
Liczba porcji: 800 g kisielu

Kaloryczność kcal: 48 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z polówki cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Truskawki mrożone możesz lekko rozmrozić lub umieścić w rondelku jeszcze zamrożone (jeśli nie maja glazury). Truskawki świeże wystarczy dobrze umyć i zdjąć im szypułki. Do garnka z truskawkami wlej jedną szklankę wody. Wsyp 2 łyżki cukru i dodaj sok z cytryny. Rondelek/garnuszek podgrzewaj na małej mocy palnika, aż owoce puszczą sok i zmiękną. U mnie trwa to około 6 minut. Jeśli gotujesz jeszcze zamrożone truskawki będzie to trwało kilka minut dłużej. 

Kisiel truskawkowy, 1

 

Kisiel truskawkowy, 2

Przygotuj sobie pół szklanki wody. Wsyp do niej 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od mąki wodę wlej od razu do garnuszka z delikatnie gotującym się syropem owocowym. Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie. Należy już tylko poczekać, aż ponownie się zagotuje i kisiel będzie gotowy.
 
Kisiel truskawkowy, 3

Taki kisiel można podawać zarówno gorący jak i schłodzony. Swój domowy kisiel truskawkowy udekorowałam dodatkowo świeżymi truskawkami.
Kisiel truskawkowy, 4
Kisiel truskawkowy, 5

Jeśli lubisz domowe kisiele, to z pewnością posmakuje Ci też mój przepis na  kisiel cytrynowy!

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (290 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kisiel truskawkowy domowej roboty

Uwielbiam robić kisiel z truskawek mrożonych. Smakują tak samo jak świeże. I tak trzeba je ugotować, więc nie ma znaczenia czy były wcześniej mrożone, czy też nie. Bardzo często te mrożone truskawki są bardziej aromatyczne od świeżych kupionych poza sezonem. Sama zawsze mrożę truskawki na zimę. Jeśli nie dodasz do kisielu cukru, to kisiel truskawkowy dla niemowlaka masz gotowy. Kisiel truskawkowy to ulubiony domowy kisiel moich dzieci. Zapraszam też po przepis na uniwersalny kisiel domowy.

Domowy kisiel truskawkowy

kisiel własnej roboty jest najlepszy na świecie. Kto nie próbował, to musi koniecznie zrobić własny kisiel. To dziecinnie proste! Kisiel ze skrobi ziemniaczanej szykuje się w kilka minut. Potrzebujesz tylko wodę i owoce lub sam sok. Do gotującej się wody wystarczy wlać mieszankę wody i mąki ziemniaczanej. Pozostaje już tylko mieszać kisiel do ponownego zagotowania się płynu i zgęstnienia kisielu. Koniecznie sprawdź też pozostałe przepisy na szybkie desery. Koniecznie upiecz sernik z kaszą manną i truskawkami. Ze skrobią ziemniaczaną polecam też przepis na najlepszy budyń czekoladowy domowej roboty oraz kisiel gruszkowy