piątek, 2 marca 2018

Karkówka pieczona w cebuli i kapuście pekińskiej




Składniki:

1,2 kg karkówki
1/2 główki kapusty pekińskiej
4 cebule

Marynata:
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu
3 łyżeczki musztardy (francuskiej)
2 łyżki majeranku
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
sól


Sposób wykonania:

Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy je.
Cebulę kroimy w krążki a kapustę w paski.
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą.
Do miski wrzucamy kawałki mięsa, cebulę i kapustę. Całość zalewamy marynatą i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do lodówki na parę godzin.
Wszystkie składniki razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w 200 °C przez 1,5 godziny (lub do miękkości mięsa).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...