Kiełbasa biała w piwie – wereszczaka

Super pożywne i rozgrzewające danie na mroźne dni.

Składniki:

Kiełbasa biała 70 dag
Piwo jasne 1 litr
Masło 5 dag
Cebula biała 20 dag
Mąka pszenna 2 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Piwo zagotować, włożyć kiełbasę i pod przykryciem odstawić na 15 minut. Następnie kiełbasę wyjąć z piwa a sos zagotować, wrzucić cebulę i gotować przez kilkanaście minut, po czym zmiksować. Dodać złotą zasmażkę przygotowaną z mąki i masła, podgrzać mieszając do zgęstnienia. Doprawić do smaku, włożyć pokrojoną w krążki kiełbasę i podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz