piątek, 2 marca 2018

Naleśniki orkiszowe z sosem Napoli

     Jak ja kocham naleśniki w skład, których, jako nadzienie wchodzi coś innego niż dżem, czekolada lub inna słodkość. Coś wartościowego zamiast porcji węglowodanów do kwadratu... 🔥
     Wiem❗ Wiem❗ Dzieci to kochają... 😁
Jednak zdecydowanie gustuje w farszach opartych o warzywa, które cechują się niską zwartością węglowodanów lub inaczej kcal... Oczywiście jeśli chcemy się odchudzać...☝ Jeśli jesteśmy szczupli z natury i nie musimy się starać, bo cokolwiek nie zjemy to i tak wyglądamy jak patyk.
     Wiele osób takich jak ja, nie może pozwolić sobie na ten komfort i musi uważać. Jeśli zaprzestałbym stosowania diety rozdzielnej mój organizm w kilka miesięcy rozlokowałby toksyny i wodę po tkankach tłuszczowych i wrócił bym do 95, a może i 100 kg.
     ➕Dodatkowo jeśli naprawdę chcę lub Ty też chcesz zrzucić ostatnie gramy  tłuszczu i wyglądać bosko niczym Apollo to z takimi bombami💣 węglowodanowymi🔥 można się pożegnać...👋 :)
     ➕I jeszcze jedna kwestia, zamiast mąki pszennej mąka orkiszowa😀 Nie muszę chyba pisać jaka jest to kolosalna różnica dla naszego układu trawiennego... 😘 Ci, którzy stosują mąkę orkiszową już dawno odczuli różnice... ❗ i mogą coś na ten temat powiedzieć... ❗



Składniki na sos:
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojonych)
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (jeśli lubimy bardziej pikantny smak)
  • tłuszcz do smażenia
  • bazylia
  • oregano 
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy pomidory razem z całym sokiem, papryczkę chili (wystarczy ją przekroić tylko na pół) i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty czosnek, zioła i dalej dusimy (bez przykrywki) do momentu aż sos zgęstnieje. Gdy już sos jest gotowy doprawiamy solą i pieprzem. Przed posmarowaniem naleśników należy wyjąć papryczkę chili.


Składniki na naleśniki:
  • 3 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu.


Smacznego :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz