Roladki z piersi kurczaka i łososia

by dietolog
roladki z piersi kurczaka i łososia
Przepis na pieczone roladki z piersi kurczaka faszerowanej łososiem w chrupiącej szynce prosciutto. Zaskakujące i bardzo smaczne połączenie.

Połączenie mięsa drobiowego i rybiego? Przyznam się, że to był eksperyment, jednak bardzo udany, więc dzielę się z Wami przepisem na roladki z piersi kurczaka z łososiem zawinięte w szynkę prosciutto. Z jednej strony jest na bogato, bo i kurczak, i łosoś, i dojrzewająca szynka wieprzowa, ale zapewniam Was, że danie nie jest przekombinowane. Wszystkie elementy obiadu na prawdę do siebie pasują. Zwykła pierś kurczaka nabrała klasy i zamieniła się w wykwintne i eleganckie danie. Lubię takie czary mary.

Składniki na 2 porcje:

duża pojedyncza pierś kurczaka
100g filetu łososia norweskiego bez skóry
5 plastrów szynki prosciutto lub parmeńskiej
sól i pieprz do smaku

Dodatki:
80g kaszy gryczanej
surówka z marchewki, selera i jabłka

Pierś kurczaka naciąć wzdłuż nie przecinając jednak mięsa do końca. Rozłożyć na płasko na desce i rozbić, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso łososia oczyścić z ości i pokroić w kostkę, przełożyć do pojemnika blendera z końcówką rozdrabniającą. Doprawić solą i zmiksować na gładką masę, po czym rozsmarować ją na pierś kurczaka. Zawinąć w roladę. Szynkę parmeńską rozłożyć na desce tak, aby plastry na siebie nachodziły. Roladę owinąć ciasno w plastry szynki. Zamiast szynki wolno dojrzewającej można użyć cienkich plasterków boczku.

roladki z piersi kurczaka

Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekać 25-30 minut. Szynka na wierzchu powinna stać się lekko przypieczona i chrupiąca, a mięso w środku jędrne i soczyste.

W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja gotuję kaszę w osolonym wrzątku w stosunku 2:1, czyli jedna objętość kaszy na dwie objętości wody, aż do wchłonięcia wody przez kaszę. Przygotować surówkę z marchewki, selera i jabłka, według tego przepisu.

Pieczeń wyciągnąć z piekarnika na deskę i pokroić w zgrabne krążki. Podawać od razu z kaszą i surówką.

roladki z piersi kurczaka i łososia

1 porcja to ok. 400 kcal, węglowodany: 44g, białko: 42g, tłuszcz: 13g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,4WW i 2,1WBT

SMACZNEGO!

 

You may also like

5 komentarzy

Marcepanowa kuchnia 2 marca, 2018 - 4:42 pm

Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam 😉

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 2 marca, 2018 - 6:13 pm

Polecam 🙂

Odpowiedz
monika 2 marca, 2018 - 8:51 pm

Wróciłam do Twoich starszych wpisów i świetne były te z menu całodziennym.
Może znajdziesz czas na coś podobnego? Może w wersji foto?
Szukam pomysłów, chciałabym porównać swoje zwyczaje – takie wpisy byłyby niezwykle pomocne!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 3 marca, 2018 - 5:19 am

Dzięki za Twój komentarz, pomyślę. Może od czasu do czasu będę publikować całodzienny jadłospis, bo dzień w dzień to na pewno nie ogarnę 🙂 A obserwujesz mój instagram? Tam też wrzucam fotki jedzenia, bardziej na bieżąco 🙂

Odpowiedz
Pierś kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami w cukinii na parze i surówka - Dietolog 13 grudnia, 2018 - 2:08 pm

[…] które mam nadzieję nie są oczywiste i nudne. Na Waszą uwagę zasługują na przykład roladki z kurczaka faszerowane łososiem czy drobiowe roladki saltimbocca. Zresztą, sami poszperajcie w archiwum bloga, trochę się już […]

Odpowiedz

Zostaw komentarz