czwartek, 1 marca 2018

Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

W zamrażarce mam jeszcze spory zapas szpinaku więc powoli trzeba się go pozbywać bo już niedługo w warzywniaku będzie świeży. Upiekłam tartę na orkiszowym spodzie a szpinak posłużył mi jako farsz. Dorzuciłam też ser pleśniowy, który fajnie komponuje się ze szpinakiem. Do przygotowania tarty użyłam masła i śmietany firmy Jogo. Bardzo polecam te produkty bo bardzo je lubie i często ich używam.


składniki:

kruche ciasto

250 g mąki orkiszowej typ 650
150 g zimnego masła, u mnie Jogo
1 jajko
szczypta soli

farsz
450 g szpinaku, u mnie mrożony z własnych zapasów grubosiekany
200 g śmietany 18 %, u mnie Jogo
2 jajka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
100-150 g sera pleśniowego u mnie lazur turkusowy

Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się zarumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół.
Przygotowac farsz. Mrożony szpinak wrzucić na patelnię i odparowć całą wodę, wystudzić. Do miski przełożyć wystudzony szpinak. Dodać śmietanę i jajka. Dodać też przyprawy do smaku, z solą ostrożnie bo ser pleśniowy też nada słonawego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy pokruszyć ser plesniowy i jeszcze raz wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć farsz i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż farsz się zetnie ok 25-30 minut, funkcja góra-dół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz