czwartek, 1 marca 2018

Wegańska szarlotka

Jabłka, jabłka, jabłka moje ulubione owoce! Jak powiedzenie głosi: "Jedno jabłko dziennie uchroni Cię od lekarza". Jak w łatwy sposób przemycić jabłka w swoim dziennym jadłospisie? Upiec wegańską szarlotkę!



Składniki:
Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki ksylitolu
Mus:
  • 1 jabłko
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, olej oraz ksylitol. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (podsypujemy mąką, kiedy będzie się kleiło do dłoni). Gotową masę formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Między czasie przygotowujemy mus. Myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę jabłko. Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody. Prażymy, aż do momentu jabłko będzie miękkie. Dodajemy cynamon.

Po upływie czasu kulę ciasta dzielimy na pół. Jedną połówkę wykładamy spód natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na spód nakładamy mus i drugą połowę ciasta dzielimy na kęsy. Ponownie pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i zapewne też taka jest :). Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast, tak więc z chęcią bym ją zjadła :D. Pozdrawiam! /Klaudia
    NASZ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłka. Nie tylko w szarlotce. Bardzo często sobie robię mus i zajadam bez niczego <3

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga: https://odbiciecodziennosci.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O widzę, że u Ciebie też dzisiaj jabłkowo, ale u mnie w zupełnie odmiennym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń