niedziela, 25 lutego 2018

Roladki ze schabu faszerowane szpinakiem- na sosie z pomidorów

Przepis troszkę czasochłonny i mało dietetyczny ale warto go w wypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha!


SKŁADNIKI: 4 porcje
4 kawałki schabu
2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony)
Kawałek sera feta
3-4 ząbki czosnku
Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
Mała cebula
Sól.
Pieprz
Suszona bazylia
Papryka słofka
Papryka ostra
Gałka muszkatołowa
Cukier
ew. 4 tortille
Starty parmezan (opcjonalnie)
Olej do smażenia
1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:
Szpinak rozmrażamy. Siekamy 2 ząbki czosnku. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek-po minucie  szpinak, kiedy wyparuje woda-doprawiamy serem feta, pieprzem i gałka muszkatołową  Na drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony.-następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Ciepłe placko składamy, polewamy sosem pomidorowym, na wierzch kładziemy roladki-posypujemy parmezanem. Do podania: sałata z sosem vinegret.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz