piątek, 2 marca 2018

Torcik kokosowa brzoskwinka


Ciasto jest doskonałym przykładem na to jak idealne jest połączenie słodkiego kokosa z orzeźwiającym smakiem owocu brzoskwini.

Składniki:

Biszkopt:
125g cukru
125g masła extra
1 cukier wanilinowy
4 jajka
100g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g wiórek kokosowych

Masa kokosowa:
600ml śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
7 łyżek mleka
15 sztuk pralinek kokosowych

Masa brzoskwiniowa
240g konfitury brzoskwiniowej
1 puszka brzoskwiń

Dodatkowo:
9 sztuk pralinek kokosowych
50ml czystej wódki

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Wiórki podprażyć na suchej patelni na złoty kolor i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym, dodać uprażone wiórki, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać pianę z ubitych białek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej tortownicy (u mnie w kształcie kwiatka o średnicy 23 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.

2. Masa kokosowa:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i rozrobioną w mleku żelatynę. Następnie wymieszać całość z rozgniecionymi pralinkami kokosowymi. Podzielić masę na 3 części.

3. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w drobną kostkę (zostawić jedną sztukę do dekoracji) i wymieszać z konfiturą brzoskwiniową. Pozostały po odsączeniu sok (około 3/4 szklanki) wymieszać z wódką.

4. Biszkopt przekroić na dwie równe warstwy. Jedną z warstw nasączyć sokiem brzoskwiniowym połączonym z wódką, wyłożyć pierwszą część masy kokosowej, połowę masy brzoskwiniowej, przykryć drugą warstwą biszkoptu i również nasączyć resztą soku z wódką. Posmarować 2 częścią masy kokosowej i wyłożyć resztę masy brzoskwiniowej. Wierzch i boki torcika posmarować ostatnią częścią masy kokosowej. Udekorować pralinkami i brzoskwinią.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz