niedziela, 31 lipca 2016

Tort z czereśniami

Składniki:
-2/3 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki kakao
-5 jajek
-1 łyżka octu jabłkowego
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki cukru wnilinowego
-serek mascarpone
-500ml śmietany 36%
-3 łyżki cukru pudru
-100g białej czekolady
-500g czereśni

Przygotowanie:
1. Ucieramy żółtka z cukrem, proszkiem do pieczenia i octem.
2. Ubijamy białka z cukrem wanilinowym i dodajmy wcześniej utarte żółtka.
3. Przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Dodajemy do masy.
4. Wykładamy papierem do pieczenia formę o średnicy 23cm. Przekładamy masę do formy i pieczemy w 180 stopniach C przez 30min.
5. Odstawiamy do wystygnięcia.
6. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone.
7. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną czekoladę dodać do kremu i delikatnie wymieszać.
8. Biszkopt należy podzielić na trzy blaty i przyłożyć kremem z czereśniami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz