czwartek, 4 sierpnia 2016

Sałatka makaronowa z koperkiem

Składniki:
- makaron świderki
- 2 zielone ogórki
- szynka konserwowa
- puszka kukurydzy
- pęczek koperku
- śmietana 18%
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2. Kroimy w kostkę szynkę, ogórki, siekamy koperek i przekładamy do dużej miski.
3. Dodajemy kukurydzę i wystudzony makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
4. Do osobnej miseczki wlewamy śmietanę, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajmy majonez, sól, pieprz i szczyptę cukru.
5. Tak sporządzony sos wlewamy do sałatki. Odpowiednio przyprawiamy solą i pieprzem.

 

2 komentarze: