Rogaliki drożdżowe

Pyszne na niedzielne śniadanko :)
Smakują same z masłem lub z dżemem najlepiej własnej produkcji




składniki:
450 g mąki pszennej
2 jaja
180 ml mleka
100 g cukru
60 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży

Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i 1 łyżeczką cukru. Jak wyrosną dodać do mąki. Wlać resztę mleka, jajka wymieszane z cukrem, sól, na końcu wlać roztopiony tłuszcz.
Ciasto dobrze wyrobić i zostawić pod przykryciem na ok 1 godz do podwojenia objętości
Następnie rozwałkować, pokroić w na małe trójkąty i zwinąć rogaliki.
Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem
Pozostawić do wyrośnięcia

Piec ok 30 min w temp 200 st C




2 komentarze: