marca 01, 2018

Domowe chrupiące gofry.

A tak sobie myślę, że dziś jest dobry dzień na gofry!
Co Wy na to?
Pyszne i chrupiące, dodatki każdy wybiera te ulubione ;-)


Składniki;

1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
1 i 1/3 szkl mleka
1/3 szkl oleju

Przygotowanie;

Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wymieszać mikserem ale tylko d połączenia się składników. Ciasto można odstawić na około 15 min, aby "odpoczęło" Rozgrzać gofrownicę i chochelką nakładać porcje ciasta, rozprowadzając dokładnie po kratkach. Piec około 4 min z każdej strony. Podawać posypane cukrem pudrem lub z bita śmietaną, owocami lub jak kto woli. 


Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Jak wy to robicie, że te gofry zawsze tak świetnie wyglądają :( ja wciąż szukam doskonałego przepisu do mojej gofrownicy <3

    zapraszam: http://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Z bitą śmietaną i malinami 😎

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne gofry :) Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.slodkieokruszki.pl/konkurs-z-dezal-plus-wygraj-wspaniala-gofrownice/

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Olej można wymienić na masło, wcześniej je rozpuścić. 1/3 szkl to mniej więcej 80 - 90 ml oleju to wcale nie tak dużo. Oczywiście nie należy już natłuszczać blaszek gofrownicy, ale ilość może Pani dozować według własnych preferencji...

      Usuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger