28 lut 2018

SZARLOTKA I CZERWONY DIAMENT?



Za oknem mroźno i zimno a u mnie czuć Wiosną :) Cudowny zapach nie tylko świeżej szarlotki ale również aromat owoców goji , rokietnika , bławatka i słonecznika :) TAK TAK :) Dokładnie :)
Wszystko to  za sprawą rewelacyjnej Herbaty Czerwony Diament ze sklepu internetowego https://www.cozaherbata.pl/



Nie musisz wychodzić z domu a tym samym nie zmarzniesz , by zrobić wspaniałe zakupy i cieszyć się pysznymi kawami i herbatami w swoim domu :) 
Dla moich czytelników wspaniały Rabat 10 % na wszystko :) O TAK :) Na Hasło :gotowaniepatki 

WARTO :) POLECAM W 100 % 
 SPIS HERBATEK I NIE TYLKO  NA STONIE SKLEPU :





Do pysznej Herbaty , polecam bardzo szybką w przygotowaniu a zarazem Pyszną - Szarlotkę na Kruchym Cieście :) 

Przepis na 12 porcji :

SKŁADNIKI na blachę o wymiarach 24cm /24 cm :

FARSZ:

🍰 1 Kg jabłek
🍰 2 łyżki cukru z wanilią 
🍰 2 łyżki cynamonu 
🍰 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub grzańca 
🍰 2 łyżki soku z cytryny

CIASTO :
🍰2 szklanki mąki pszennej
🍰kostka zimnego  masła 
🍰6 łyżek cukru np. trzcinowego 
🍰2 łyżeczki proszku do pieczenia
🍰jajko 

DODATKOWO:

🍵 Filiżanka świeżo parzonej Herbaty Czerwony Diament  https://www.cozaherbata.pl/


PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki ciasta dokładnie ze sobą łączymy.  Zagniatamy - tak by powstało jednolite ciasto. Można użyć ręki, robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta.

2. Formujemy kulkę , którą dokładnie owijamy folią spożywczą a następnie wkładamy do lodówki na ok 30 minut , tak by ciasto było zimne. 

3. Jabłka obieram, myję a następnie kroję w drobną kostkę. 

4. Do garnka o grunym dnie wlewam 3 łyżki wody a następnie dodaję jabłka i pozostałe składniki farszu. Smażę tak by sok z jabłek jaknajbardziej wyparował , ok 20 min. 

5. Pozostawiamy do ostygnięcia. 

6. Blachę lub formę wykładam papierem do pieczenia. 

7. Ciasto wyjmuję z lodówki a następnie dokładnie rozwałkowuję . Wycinam ok 8 pasów na długość ok 24 cm i szerokość ok 1 cm. 

8. Pozostałe ciasto przekładam na blachę. 

9. Na ciasto przekładam usmażone jabłka. Wyrównuję. 

10. Pasy ciasta układam na górze ( na jabłkach) tworząć kratę. 

11. Piekę ciasto ok 40 min w piekarniku , góra- dół  w 170-180 stopniach. Ciasto musi się przyrumienić. 

12. Upieczone ciasto pozostawiam do przestygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem, ale nie ma takiej konieczności. 
SMACZNEGO :)



1 komentarz:

Zuza pisze...

pyszna szarlotka :)

jak ja uwuelbiam takie herbatki! <3

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF