środa, 28 lutego 2018

Sernik z paloną białą czekoladą i brownie.


Palona czekolada.
Nie mylić ze spaloną czekoladą bo efekt Cię zadziwi i zaskoczy ;)
Palona czekolada, to nic innego jak karmelizowana czekolada w wysokiej temperaturze. 
Bardzo łatwo ją przygotować, a smakuje zadziwiająco inaczej. 
Mnie urzekła i na pewno będę więcej z nią eksperymentowała.
Dziś biała palona czekolada jako polewa na serniku. 
Sernik z gatunku tych ciężkawych, kremowych, mało słodkich, idealnie komponujących się z ciemnym brownie, i drobinkami gorzkiej czekolady w środku. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie rośnie i nie opada- jest idealnie kremowy. 
Polecam Wam serdecznie. 
U nas zniknął szybko z lodówki.


 Na sernik o średnicy 22 cm  będziecie potrzebowali:
Spód brownie
100 g gorzkiej czekolady (pokruszonej)
1 i 1,4 szklanki brązowego cukru
2 duże jajka
115 g mąki
115 g masła
Na małej mocy palnika ciągle mieszając, rozpuścić masło z czekoladą na gęsty jednolity sos. 
Lekko przestudzić. Całe jajka razem z cukrem ubić mikserem, na puszystą masę. 
Cieniutkim strumieniem wlewać ciepła masę czekoladową i zmiksować do połączenia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać czekoladowe ciasto. 
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 25 minut. 
Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić. 
Następnie formę owinąć szczelnie folią aluminiową z zewnątrz trzy razy, upewniając się że jest dobrze forma uszczelniona. 
Masa serowa
750 g twarogu mielonego (użyłam quarku)
1 szklanka śmietany kremówki
100 g rozpuszczonej białej czekolady
3/4 szklanki cukru
4 całe jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej
100 gram gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałeczki 
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 Wszystkie produkty włożyć do misy i zamieszać do połączenia (mąki przesiejcie). Nie miksujcie długo, aby nie napowietrzyć masy. Produkty mają się tylko połączyć. 
Przelać na spód brownie i włożyć do większej formy, którą wypełniamy gorącą wodą. 
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 130 stopni przez 1i 1/2 godziny. 
Upieczony sernik powinien być sprężysty na środku. 
Upieczony przenieść na kratkę i schłodzić, następnie przenieść do lodówki na całą noc, lub kilka dobrych godzin.
Polewa z palonej czekolady
100 g białej czekolady połamanej na kosteczki. 
100 ml śmietany kremówki
Czekolada ułóżcie na papierze do pieczenia i włóżcie do nagrzanego piekarnika. 
Pieczcie w 180 stopniach przez 8-12 minut. Obserwujcie i uważajcie, aby czekolady nie spalić. Powinna się ładnie skarmelizować. 
Wyjąć z piekarnika. 
Śmietanę zagotować krótko i zdjąć z palnika. Wsypać paloną czekoladę i wymieszać, aby powstał gęsty jednolity karmelowy sos. Sosem udekorować sernik. Powodzenia


1 komentarz: