lutego 28, 2018

Żytnie Naleśniki ze Szpinakiem i Kurczakiem


Tamtego dnia w planach miałam naleśniki gryczane ze szpinakiem i kurczakiem. Wystąpił tylko mały problem, w sklepach brakło mąki gryczanej. W sumie powinnam się tego spodziewać, bo często mam tak, że jak czegoś potrzebuję na cito to tego nigdzie nie ma, a jak nie potrzebuję to non stop potykam się o tą rzecz w sklepach. Brak mąki gryczanej nie spowodował jednak zmiany moich planów. Zajrzałam do szuflady, wyciągnęłam mąkę żytnią typ 580 i postanowiłam stworzyć naleśniki żytnie. Bałam się, że wyjdą kruche i ciężko mi będzie zawinąć w nie szpinak, a tu miła niespodzianka. Wyszły bardzo smaczne, fajnie współpracowały podczas zawijania i w smaku naprawdę delikatnie różniły się od tradycyjnych z mąki pszennej. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie  podrasowała ich smaku kurkumą, którą bardzo lubię, a przy okazji ma właściwości przeciwzapalne i w ogóle bardzo korzystnie wpływa na organizm. Nie poświęcę zbyt dużo uwagi na farsz, bo tu poszłam w klasykę. Szpinak lubi masło, czosnek i riccotę lub fetę, ja lubię też kurczaka i dlatego też wylądował w szpinaku. Chciałam przyciąć troszeczkę kalorii i nie dodałam żółtego sera, którym możecie posypać wierzch naleśników jak macie ochotę, bo takie też są pyszne. Podsumowując, danie jest fajne, bo lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, możecie przygotować je wcześniej, a potem tylko zapiec.


Ciasto na naleśniki na 5 szt:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 580
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej u mnie niegazowanej
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oleju
Tu opis będzie krótki, bo wszystkie składniki wystarczy razem ze sobą zmiksować na jednolita masę. Jeśli ciasto wyda Wam się zbyt gęste, dolejcie mleka lub wody. Jeśli za rzadkie, dosypcie mąki. Olej dodaję do ciasta, wtedy naleśniki fajnie mi się smażą i nie muszę dodatkowo natłuszczać patelni. W tym temacie to wszystko. Lecimy z farszem.


Farsz:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie szpinaku, u mnie tym razem mrożony
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki sera feta
  • kawałek masła 
  • sól 
  • pieprz
Dodatkowo:
  • śmietana kremówka 30%
  • kawałek sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
  • 1/4 łyżeczki kukrumy
  • pieprz biały
  • sól
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
Pierś z kurczaka pokroiłam w małą kostkę, oprószyłam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle. Do mięsa dodałam czosnek, podsmażyłam, na końcu szpinak i smażyłam wszystko razem kilka minut. Nie chciało mi się brudzić dodatkowej miski i do wystudzonego szpinaku z kurczakiem wkruszyłam ser feta, wymieszałam i odstawiłam na bok.

Kiedy farsz miałam gotowy zaczęłam smażyć naleśniki i w jeszcze ciepłe zawijałam farsz. Każdy gotowy rulon naleśnika z farszem układałam do naczynia żaroodpornego. Naczynie wysmarowałam masłem, na dno wylałam odrobinę kremówki z przyprawami, dopiero na nią układałam naleśniki. Na końcu wystarczy zalać naleśniki pozostałą częścią kremówki z przyprawami i tu jak chcecie posypać żółtym serem. Piekłam w temperaturze 180 stopni około 25 - 35 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger