środa, 28 lutego 2018

Placki z gotowanych ziemniaków


Kiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu, a nie mam ochoty robić kopytek lub klusek śląskich to robię placki. W ten sposób można w szybki i łatwy sposób wykorzystać już ugotowane ziemniaki. Smaczna kolacja lub podwieczorek gotowa i nic się nie zmarnuje.








Składniki: (około 14 sztuk)
  • 500-600 g ugotowanych ziemniaków
  • 5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, następnie dodać jajka, cukier waniliowy i mąkę. Dobrze wszystko wymieszać. Wierzch masy posypać mąką i łyżką nabierać porcję ciasta. Obtoczyć trochę w mące, aby nie kleiło się do rąk. Formować kulkę, a następnie rozpłaszczać w rękach i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Można podawać z kwaśną śmietaną lub po prostu z cukrem. 









Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...